Erilaiset lattiamateriaalit

lattiamateriaalit

Lattia on yksi kodin suurimmista pinnoista seinien jälkeen. Lattia joutuu myös usein koetukselle kodissa, sillä siinä kävellään, siirrellään huonekaluja ja usein perheessä on myös eläimiä. Lattiamateriaalin valinta onkin yksi remontoinnin sekä rakentamisen suurimmista kysymyksistä, joka riippuu paljolti omista mieltymyksistä sekä käyttöasteesta. Suomessa muovimatto, parketti, laminaatti ja laatta ovat yleisimmin käytettyjä lattiamateriaaleja. Hotelleissa usein käytetty pehmeähkö kokolattiamatto on myöskin saanut jalansijaa myös Suomessa, mutta vielä se ei ole noussut trendiksi asti, sillä sitä käytetään vain harvoin makuuhuoneissa.

Lattiamateriaalin valinnassa tulee ottaa huomioon käyttökohde, omat mieltymykset sekä budjetti. Lattiamateriaali hinnoitellaan yleensä neliöissä, joten pienikin ero lattiamateriaalin neliöhinnassa voi koitua yhtäkkiä suureksi, sillä lattiaa tarvitaan usein satoja neliömetrejä keskikokoiseenkin omakotitaloon.

lattia

Muovimatto

Muovimatto tunnetaan yleensä budjettiratkaisuna, joita käytettiin vielä 2000-luvun alussa hyvin paljon. Nykyään muovimatot ovat jääneet parkettien ja laminaattilattioiden varjoon, vaikkakin muovimatot ovat kehittyneet muun muassa materiaaliltaan sekä kuoseiltaan. Muovimaton hinta-laatusuhde on usein erinomainen ja esimerkiksi sijoitusasuntoon oiva ratkaisu. Muovimatto on kestävä sekä vesitiivis ja se on jalan alla mukavan pehmeä.

Parketti

Parketti on hyvin yleinen lattiamateriaali, joka on tehty puusta. Yleisimmin käytetty parketti on lautaparketti, joka koostuu noin 4 mm paksusta pintakerroksesta sekä pohjakerroksesta. Pohjakerros on yleensä halvempaa puuta ja pintakerros on aitoa puulajia, kuten tammea tai koivua. Parketin etuna on se, että sen voi hioa, jolloin lattiaa ei tarvitse uusia kokonaan. Parketeista on saatavilla eri pituisia sekä levyisiä lautoja puulajista riippuen.

Laminaatti

Laminaatti on yksi käytetyimmistä lattiamateriaaleista. Laminaatti koostuu noin 8 millimetrin vahvuisesta MDF-levystä, jonka päällä on kova laminaattikerros. Laminaattiosassa on yleensä kaksi kerrosta: pohja eli painettu kuviokerros sekä kova läpinäkyvä kulutuskerros. Laminaatin etuna on se, että laminaattiin voidaan painaa lähes mikä tahansa kuvio. Laminaatin etuina on helppo asennettavuus lukkopontin avulla, kosteuden- sekä kulutuksen kestävyys sekä edullinen hinta. Tosin kustannuksiltaan laadukas laminaatti ei tule sen halvemmaksi kuin parkettikaan, sillä ne ovat melko samoissa neliöhinnoissa.

Laatta

Laatta on erinomainen valinta muun muassa eteiseen ja muihin kodin tiloihin, joissa vaaditaan kosteudenkestoa sekä kulutusta. Jotkut haluavat käyttää laattalattiaa koko asunnossa. Laattalattian etuina on hyvä kulutuksen kesto sekä helppo puhdistettavuus, mutta se on verrattain kova jalan alla. Laattalattia voi olla myös kylmä, varsinkin Suomen sääolosuhteissa, joten sen kanssa suositellaan käytettäväksi lattialämmitystä. Korkealaatuinen sekä oikeaoppisesti asennettu laatta kestää kulutusta sekä aikaa. Laattalattia voi tulla melko kalliiksi, sillä asennustyö voi olla hintavampaa kuin muiden lattiamateriaalien asentaminen.