Keittiöremontin suunnittelu

keittiön asennus

Aivan ensimmäiseksi keittiöremontin suunnittelussa tulisi miettiä, miksi keittiön haluaa remontoida eli mikä aikaisemmassa keittiössä on toiminut ja mihin haluaisi muutosta. Suunnittelussa kannattaa miettiä, haluaako uudelta keittiöltä esimerkiksi lisää säilytystilaa, toiminnallisuutta vai lähinnä ulkonäön muutosta. Keittiön vaatimukset riippuvat usein keittiön käyttötasosta, sillä keittiön vaatimukset voivat erota paljonkin jos keittiötä käytetään lähinnä vain ruoan lämmittämiseen mikrossa taikka huipputason kokkaukseen päivittäin. Myös perheen jäsenluku vaikuttaa suunnitteluun eli tarvitaanko esimerkiksi astianpesukonetta tai muita laitteita helpottamaan perheen arkea.

Tilan mitat asettavat usein keittiösuunnittelulle rajoituksia. Rajoituksia asettavat myös putkien, hormien, ikkunoiden sekä ovien sijainti. Nämä kaikki tulee ottaa huomioon keittiötä suunnitellessa. Usein välttämättä kaikki toivomuksia ei voidakaan tästä syystä toteuttaa esimerkiksi säilytystilan suhteen. Kuitenkin järkevällä ja ammattitaitoisella suunnittelulla tilasta saa kaiken mahdollisen irti. Siksi keittiösuunnittelun apuna kannattaisikin käyttää ammattilaisia hyväkseen.

keittiöremontti

Keittiön materiaaleja valitessa tulisi ottaa huomioon omat mieltymykset sekä se, millaisella käyttötasolla keittiö on. Markkinoilla on tällä hetkellä toinen toistaan upeampia materiaaleja sekä erittäin kestäviä ratkaisuja. Kestävyys tulisikin ottaa suunnittelussa huomioon, sillä keskimäärin keittiö uusitaan noin 8-10 vuoden välein.

Keittiön ovien materiaaleja tärkeämpi seikka on usein työtason materiaali, sillä taso on kuluvin ja käytetyin osa keittiössä. Tasomateriaaleissa on eroja puhtaana pidon, hoidettavuuden sekä kuumuuden kestävyyden saralla. Laminaatti on edullista ja myös helposti puhtaana pidettävää kuosista riippuen. Puutasot ovat kauniita, mutta ne ovat keittiössä usein vaikeahoitoisia, sillä niitä täytyy hioa sekä vahata tai öljytä kosteudelta suojaamiseksi.

Kivi kestää hyvin kuumutta ja kulutusta ja se on lisäksi helppohoitoinen. Tosin jotkin kivilajit kuten marmori on hyvin huokoista, jolloin vahvan värin omaavat elintarvikkeet kuten tomaatti tai punaviini voi jättää tahroja tasoon. Kivi on suhteellisen hintavaa, jolloin se tulee huomioida keittiöremontin budjetoinnissa. Markkinoille on tullut myös kiveä ominaisuuksiltaan vastaava kvartsikomposiitti. Kvartsikomposiitti on erittäin helppohoitonen, sillä sen imukyky on lähes 0. Näin ollen tason puhtaanapito on erittäin helppoa myös vaaleissa sävyissä. Kvartsikomposiitista on saatavilla myös hyvin paljon eri vaihtoehtoja, myös marmoria muistuttavia tasoja.

Keittiöremonttia suunnitellessa kannattaisikin katsoa erilaisia ideakuvia sekä listata asiat, joita keittiöstä tulisi löytyä. Tämän jälkeen suunnittelua kannattaa jatkaa alan erikoisliikkeissä, joissa on saatavilla ammattilaissuunnittelijoita. Keittiösuunnittelu sisältyy usein keittiön hintaan ja keittiömyymälöistä on saatavilla myös muita palveluita kuten asennus sekä sähkö- ja putkityöt.