Tapetit

tapetti

Tapetit ovat olleet aikojen saatossa hyvinkin suosittuja seinien pinnoituksessa ja monista vanhoista taloissa voi löytää jopa upeita tapettikerrostumia, jotka kielivät eri aikakausien tyylistä. Viime vuosina sisustuksessa on suosittu hyvin neutraalia tyyliä, jolloin tapetit ovat olleet hiemna pannassa ja tapettin sijaan maalaus on ollut suosituinta seinäpintojen käsittelyssä. Suunta on kuitenkin muuttunut persoonallisempaan ja niinpä myös tapetit ovat taas erityisen suosittuja pienen hiljaiselon jälkeen. Tapettien maailmaan on kehitelty myös paljon uusia materiaaleja sekä tapoja asentaa tapetteja. Tässä kirjoituksessa käymmekin hieman läpi, mitä eroa erilaisilla tapeteilla on.

Erilaiset tapettityypit

Entisaikaan tapetit ovat olleet lähinnä paperia ja näitä paperisia tapetteja myydään yhä edelleen ja ne ovat suosiossa muun muassa vanhoissa hirsi- ja puutaloissa hengitettävyydensä vuoksi. Paperitapetti on usein edullisin vaihtoehto, mutta sen asennettavuus ei ole helpoimmasta päästä. Paperitapetin haastavuudesta kielii muun muassa se, että sitä pitää vetyttää noin 3 – 5 minuuttia ennen sen seinälle asettamista. Birger Kaipiaisen suunnittelema Kiurujen yö on yksi Suomen tunnetuimmista tapettimalleista. Markkinoille on kuitenkin tullut paljon uusia materiaaleja, joita ovat muun muassa vinyylitapetti sekä kuitutapetti, joiden asentaminen on muun muassa helpompaa sekä tapetin kulutuksen kesto on kovempaa.

tapetti2

Vinyylitapetti

Vinyylitapetteja on kahta erilaista, toisessa on kuituvahvisteinen pohja ja toisissa paperinen pohja. Paperipohjainen vinyylitapetti vaatii samanlaisen asennustavan kuin paperinenkin tapetti, joten nykyyän suositetaan lähinnä kuituvahvisteista vinyylitapettia. Sen asentaminen onnistuukin helposti liisteri seinään menetelmällä. Vinyylitapetin etuina ovat myös sen kulutuksen ja hankauksen kesto paperitapettiin verrattuna.

Kuitutapetti eli non-woven tapetti

Tällä rakkaalla lapsella on monta nimeä ja se onkin uusin markkinoille tullut tapettityyppi. Tämän etuna on asentamisen helppous, sillä liisteriä ei tarvitse lainkaan imeyttää tapettivuotaan vaan se voidaan laittaa suoraan seinälle. Näin ollen asennus onnistuu paljon helpommin ja myös nopeammin.

Tapettien kirjo on valtava

Tapeteista on saatavilla lukuisia eri kuvioita, värejä sekä tyylejä niin moderneista maalaisromanttisiin. Tapetti onkin erinomainen tapa muuttaa huoneen tunnelmaa helposti ja kustannustehokkaasti. Oikein valittuna tapetti luo tilan parhaimmat puolet esiin ja tapetti toimii katseenvangitsijana.

Tapetin valitseminen voikin välillä olla vaikeaa, sillä lukuisten mallien joukosta voi olla vaikea valita. Useimmista rauta- ja tapettikaupoista on saatavilla ilmaisia mallipaloja eri tapeteista, jolloin niitä voi testata myös kodin valaistuksessa. Tämä onkin tärkeä asia, sillä kotona ja suuremmalla seinäpinnalla tapetti voi näyttää hyvinkin erilaiselta, mitä alunperin on tarkoitettu.