Elementtitalo

elementtitalo 2

elementtitalo fingerpori

Moni suomalainen haaveilee sen oman punaisen tuvan rakentamisesta. Rakentaminen on pahimmillaan jopa usen vuoden projekti, mutta sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Elementtitalo on talo, joka on rakennettu valmiita elementtejä pinoamalla ja yhdistelemällä. Elementtitalo on rakennushetkellä helppo ja nopea kasata, joskin täytyy ottaa huomioon, että elementtien valmistaminen vie oman aikansa. Eniten elementtitaloja esiintyy entisen Neuvostoliiton alueilla, etenkin Venäjällä. Neuvostoliitossa 50-60 -luvuilla rakennettuja elementtitaloja kutsutaan hrustsivkaksi. Hrustsovkia on edelleen hyvin paljon asuinkäytössä ja niitä löytyy jokaisesta Venäjän kaupungista.

Suomen ensimmäinen huomattava rakennus, jonka rakentamisessa käytettiin elementtitekniikkaa, oli vuonna 1957 valmistunut Helsingin yliopiston Porthania. Ensimmäinen kokonainen lähiö, jonka rakentamisessa käytetttiin järjestelmällisesti elementtitekniikkaa oli 1960 -luvun alkupuolella rakennettu Helsingin Pihlajamäki.

Moni saattaa vierastaa ajatusta elementtitalosta, sillä niitä pidetään vain kopioina toisistaan. Jotkin talotehtaat tarjoavat kuitenkin asiakkailleen mahdollisuuden valmistaa oma talo omien piirrustusten mukaan ilman moduulirajoituksia.

Oman talon rakentamisen ei todellakaan enää tarvitse olla mikään ikuisuusprojekti. Jos Suomesta ei löydy mielestä elementtitaloa, voi sellaisen myös tilata esimerkiksi Virosta! Vain taivas ja mielikuvitus ovat rajana elementtitalossa.