Mummonmökki

mummola

mummola

Monen suomalaisen haave on pieni tupa ja perunamaa. Mummonmökki onkin hyvin lähellä monen suomalaisen ihanteellista kesäpaikkaa ja varsinkin jos vieressä sattuu olemaan vesistö on suomalaisen ihmisen kesäparatiisi valmis!

Mummonmökkejä on kuitenkin olemassa hyvinkin erilaisia niin iältään kuin kunnoltaankin ja ostajan kannattaakin miettiä hyvin etukäteen se, millaiseen remontti rumbaan hän on valmis. Monille remontti itsessään voi olla terapeuttista puuhastelua arjen kiireiden keskellä, jossa näkee omien kättensä jäljet. Moni mummonmökkien rakennusvuosista sijoittuu aikakauteen 1920-1950 luku ja niitä kaikkia yhdistää kuitenkin lempeän lämmin mummolamainen tunnelma.

Hyvin usein mökit sijaitsevat puutarhatontilla, jossa kasvillisuus on ikänsä puolesta jo todella runsasta ja jopa villiintynyttä. Onkin suhteellisen harvinaista löytää mummönmökki vesistön ääreltä, huomattavasti yleisempää on että se sijaitsee kuivalla maalla, jossa puutarhassa on sekä hyöty-, että käyttökasveja.

Hintahaarukka mummonmökkien osalta on aika laaja, alkaen muutamasta kymmenestä tuhannesta aina sataan tuhanteen euroon. Kamalan korkeiksi hinnat mummonmökkien osalta eivät ole vielä nousseet, mutta mitä luultavimmin tämäkin asia tulee muuttumaan tulevaisuudessa.

Mummönmökit on perinteisesti pieniä rakennuksia, jotka ovat alueen timpureiden rakentamia aikoinaan. Materiaalien osalta niissä on todella runsaasti vaihtelua, sillä ne rakennettiin yleensä siitä mitä milloinkin oli saatavilla. Mummönmökin ostoa haaveilevan tulee kuitenkin huomioida esimerkiksi seikka, että kyseiset rakennukset eivät ole tarkoitettu runsaalle ja nykyaikaiselle varustukselle, niiden remontoinnissa tulee kunnioittaa vanhaa ja välillä vanhan mummonmökin laajentaminen ei ole järkevää.

Jos haaveissa on ultramoderni, järven rannalla oleva suuri rakennus, ei mummonmökki ole silloin ehkä oikea valinta.