Oulun Kärpät

kärpät logo

Olen löytänyt uuden suosikkini Liigan jääkiekkojoukkueiden seasta, nimittäin Oulun Kärpät! Kärpät täyttää tänä vuonna 70 vuotta, joten onnea heille! Joukkue on voittanut SM-liigan seitsemän kertaa: 1980-luvulla ja kuudesti tämän vuosituhannen puolella. 2000-luvulla Kärpät voitto mitalin seitsemällä peräkkäisellä kaudella, mikä on Suomen ennätys. Joukkueen kotiottelut pelataan Oulun jäähallissa Raksilassa, josta käytetään myös nimeä Oulun Energia -areena.

jääkiekko ottelu pelaajia kärpät

1946 seuraa perustettaessa lajivalikoimaan kuului vain jalkapallo ja jääpallo. Jääkiekko astui kuvioihin vuonna 1947 ja ensimmäisen jääkiekkopelinsä Kärpät pelasi vasta 1949. Jääkiekon erikoisseuraksi Kärpät muuttui vasta vuonna 1947, kun jalkapallosta luovuttiin. Jääpalloa Kärpät eivät ole pelanneet sitten vuoden 1955. Kärpät on pelannut yhtäjaksoisesti SM-liigassa kaudesta 2000-2001, ja kausi 2016-2017 on Kärppien 32. pääsarjatasolla. Tällä kaudella Kärppien kapteenina toimii Lasse Kukkonen ja päävalmentajana paljon tunteita herättävä ja TPS:sästä Kärppien valmentajaksi siirtynyt Kai Suikkanen.

Kärpillä on erittäin aktiivinen kannattajayhdistys Kärpät Fan Club. Faniklubi perustettiin nykymuodossaan vuonna 1997. Keväällä 2007 kourallinen nuoremman polven Kärppäfaneja perusti ”Poromafian”, joka vastaa toiminnasta Raksilan fanikatsomossa ja sen tarkoituksena on piristää hallin katsomokulttuuria. Alunperin Poromafia oli virallisesta faniklubista riippumaton järjestö, mutta se liitettiin osaksi faniklubia 2007-2008. Poromafia on sittemmin eronnut faniklubista ja toimii riippumattomana järjestönä tuoden Ouluun eritoten ruotsalaisen kannatuskulttuurin mallin mukaista toimintaa. Nykyään Kärpät Fan Club käyttää nimeä Kärppäkannattajat.

Kärpät on tunnettu myös sen poikkeavista kannatuslauluistaan. Kärppien ensimmäinen kannatuslaulu oli vuonna 1976 julkaistu Jamppa Tuomisen ”Kärpät on rautaa”. Maalilauluna ollut Sentencedin ”Routasydän” herätti paljon kohua, koska siinä esiintyy natsien käyttämä sanapari ”veri ja kunnia”. Kappaleen sanoittajan Sami Lopakan mukaan sanaa ”veri” on käytetty laulussa muun muassa riimityksen vuoksi ja koska se myös kuvaa Kärppien juniorityötä.

Kärppien ehkä maineikkain pelannut pelaaja on puolustaja Reijo Ruotsalainen, jonka pelinumero 10:nen Kärpät jäädytti 14.8.1999. Ruotsalainen oli kasvanut Kärpissä ja edusti joukkuetta kaudet 1977-1981 ja 1996-1998. Ruotsalainen valittiin SM-liigan parhaaksi puolustajaksi kahdesti. Ruotsalainen aateloitiin Jääkiekkoleijonaksi vuonna 2000. Jari Viuhkolasta tuli 19.syyskuuta 2015 pelatussa Ilves -ottelun yhteydessä toinen pelaaja, jonka pelinumero 24:n Kärpät on jäädyttänyt. Tänä vuonna Kärpät jäädyttää kolmella vuosikymmenellä pelanneen Markku Kiimalaisen pelinumero 15:n. Kiimalaisen pelinumero nostetaan Oulun Energia Areenan kattoon 19. marraskuuta.