Putkiremontti ja erinäisiä kommelluksia

putkiremontti

putkiremontti

Meillä alkoi putkiremontti talossa jossa olemme asuneet jo kohta kahdeksan vuotta. Asiasta ilmoitettiin hyvissä ajoin ja asian tiimoilta käytiin erinäisiä kokouksia joissa mukana oli isännöitsijä, urakoitsija ja taloyhtiön jäsenet. Kaikki oli hyvin suunniteltu ja kuten sanotaan, hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty! Voisi sanoa että jokainen ajatteli tämän remontin olevan niin kutsuttu läpihuutojuttu, jonka tiimoilta ei tarvitsisi sen kummemmin stressata tai vaivata päätään.

Jokaisen perheen, rappu kerrallaan tuli muuttaa pois noin 4 kuukauden ajaksi ja naapureiden kanssa jutustellessa oli selvää, että jokaisella oli väliaikainen asunto tiedossa hyvissä ajoin. Yhteinen muuttopäivä siis koitti ja koko talo oli yhtä muutto hässäkkää, kun tärkeimpiä tavaroita kannettiin häkkivarastoihin ja uusiin asuntoihin. Suurimmat tavarat suojattiin työmaa pölyltä ja jätettiin asuntoon odottamaan.

Kaikki oli valmista remontin alkamiseksi ja jokainen perhe häipyi omaan tilapäiseen asuntoonsa. Uteliaisuutta ei kuitenkaan voinut estää ja siksi yksi jos toinenkin päätti työmatkallaan tai iltakävelyllään pyörähtää katsomassa miten homma eteni. Muutama viikko kului ja yksi toisensa jällkeen alkoi ilmoitella huolestumisestaan asian suhteen. Kaikki jotka olivat käyneet niin kutsutulla työmaalla, olivat nähneet saman. Siellä ei kerta kaikkiaan tapahtunut yhtään mitään. Pihapiiri oli täysin tyhjä, ei remonttimiehiä, työmaakoppeja tai mitään muutakaan joka viittaisi siihen että käynnissä oli mittava taloyhtiön putkiremontti.

Voitte vain kuvitella miten isänöitsijän puhelin alkoi soida, kun kiihtyneet ja epätietoiset ihmiset halusivat saada lisätietoa siitä, mitä oikein oli käynnissä, vai oliko yhtään mitään käynnissä!

Asiaa puitiin kuumeisesti asukkaiden kesken ja jokainen kertoi samaa tarinaa. Isännöitsijä ei ollut vastannnut puhelimeensa kenellekkään joka oli yrittänyt tavoitella häntä. Pohdittiin oliko hän kenties lomalla, sillä olihan nyt heinäkuun loppu ja kesäloma aika parhaimmillaan. Eräs B-rapun asukas kertoi kuitenkin nähneensä isännöitsijän edellisen kerran lentokentällä, kun he kumpikin olivat nousemassa Intian koneeseen. He olivat vaihtaneet siellä muutamia sanoja ja toivottaneet toisilleen hyvää matkaa. Siitä ei kuitenkaan ollut mitään puhetta kauanko isännöisijän loma kestäisi. Voisihan se olla että niin ahkeralla miehellä oli paljon ylityötunteja ja hän päätti nyt pitää ne kaikki, reppureissaamalla Intiassa.

Aikaa kului taas muutama viikko ja ralli talon pihassa kävi entistä vilkkaamaksi kun jokainen asukas kävi tarkistamassa vähintään kaksi kertaa päivässä mitä ns.työmaalla tapahtui. Eräänä iltana iltakävelyllä ollessaan, tuo samainen B-rapun asukas päätti hypätä erään parvekkeen kautta sisään katsomaan oliko töitä edes aloitettu.

Kun hän astui ensimmäiseen asuntoon, näki hän välittömästi pimeydestä huolimatta, että koko asunto oli tyhjä, jopa kylpyamme ja keittiökaapit oli irroitettu. Tämä sama näky kohtasi B-rapun asukasta jokaisessa asunnossa. Myös laminaattilattiat ja laatat oli irroitettu, jäljellä oli vain tyhjä betoninen kuori.

B-rapun asukas otti vapisevin käsin puhelimen tuulipuvun takkinsa taskusta ja soitti naapurilleen. Langan päässä oli täysi hiljaisuus puolen minuutin ajan, kun naapuri yritti sulatella kuulemaansa asiaa. Sen jälkeen repesi raivo, jossa raivokas risunjemmaakin jää kakkoseksi. B-rapun asukkaan piti siirtää puhelinta kauemmas korvastaan kun huuto yltyi jo terveydelle vaaralliseksi. Nyt alkoi olla jo todella selkeää mitä putkiremontissa oli tapahtunut. Isännöitsijä oli karannut remonttirahojen kanssa Intiaan ja ilmeisesti myös kaikki irtain asunnoista oli myyty.

Asukkaat kokoontuivat hätäkokoukseen ja miettivät kuumeisesti mitä he voisivat tehdä, kun jokainen oli menettänyt rahansa ja lähes kaiken irtaimiston. Tässä vaiheessa C-rapun Pena, joka oli tiedetty vaatimattomana ja hiljaisena asukkaana, viittasi pyytääkseen puheenvuoroa. Kamala mekkala hiljeni vain siitä hämmennyksestä että Pena halusi puhua. Kukaan ei ollut aiemmin kuullut Penan puhuvan ja taloyhtiössä kiersikin urbaani legenda siitä, että Pena oli mykkä. Nyt kuitenkin Pena avasi suunsa ja esiin soljui kaunis ja tumma ääni, joka suorastaan hiveli jokaisen kuulijan korvia. Joillakin kimmelsi jopa kyynel silmänurkassa, kun ääni sai kaikki aistit herkistymään ja tunteet pintaan. Pena kuitenkin kertoi kuulijoilleen että, hän oli yhdeksän vuotta sitten voittanut Lotossa siihen asti suurimman jättipotin ja ei ollut juurikaan keksinyt rahoille käyttöä perheettömänä miehenä. Nyt hän ehdottikin, että remontti kustannettaisiin noilla Lotto rahoilla. Vastaanotto oli mykistynyt. Voisiko kukaan olla niin antelias että maksaisi koko taloyhtiön remontin omilla varoillaan. Toisaalta tarjous houkutti ja toisessa vaakakupissa taas painoi, että oliko se oikein tehty.

Pena kuitenkin vakuutti että hänelle jäisi remontin jälkeenkin runsaasti varoja ja hän olisi todella iloinen jos saisi toteuttaa toiveen. Asiaan liittyi kuitenkin eräs ehto, Pena oli aina haaveillut olevansa sisustussuunnittelija ja oli hakenut kouluunkin lukuisia kertoja, tuloksetta kylläkin. Pena sanoi että hän haluaisi vain sisustaa jokaisen kodin haluamallaan tavalla, että saisi asian suhteen lisäharjoitusta. Kaikkien mielestä tämä kuulosti oikein hyvälle idealle ja päätöselle hurrattiin ja taputettiin.

Kolmen kuukauden päästä Penan työmiehet saivat urakan valmiiksi ja Penakin oli viimeistellyt asunnot sellaiseen kuntoon, että asukkaat pääsisivät katsomaan hänen kättensä jälkiä. Jännitys suorastaan väreili ilmassa, kun Pena piti ensin pienen puheen ja sitten lähdettäisiin kaikki yhdessä kiertämään asuntoja.

Ensin aloitettiin A-rapussa asuvan leskirouvan asunnosta. Tämä rouvashenkilö oli asunut talossa jo hyvinkin yli kaksikymmentä vuotta ja kuului vakioasukkaisiin. Kun ovi aukesi kuului joka puolelta huudahduksia ja ihmettelyä. Asunto oli lattiasta kattoon sisutettu PVC:llä, peileillä ja kettingeillä. Kaikkien katseet kääntyivät varovaisina leskirouvaa kohden ja yllätys olikin aikamoinen kun rouvan kasvot hehkuivat mielihyvästä. Sama jatkui myös useissa muissa asunnoissa ja esimerkiksi kaivinkone asentajana toimivan miehen kotiin oli tehty todella herkän maalaisromanttinen sisustus, joka sai hänet suorastaan liikuttumaan kyyneliin. Kun kaikki asunnot oli käyty läpi, kyselivät ihmiset miten Pena oli voinut tietää niin tarkkaan mitä kukin sisimmässään halusi. Pena katsoi hymyillen väkijoukkoa ja sanoi. Kun kuuntelee ja tarkkailee, saa enemmän tietoa kuin uskottekaan.