Vanhan hirsikehikon siirto

hirsi

 

hirsi

Hirsitalot ovat upeita näkyjä ja vielä upeampia niistä tekee se seikka, että ne ovat todella olleet jo kauan aikaa sitten aikaansa edellä. Hirsitalot on nimittäin todellakin suunniteltu siirrettäviksi. Tämä onkin todella varteenotettava vaihtoehto kun suunnitellaan talon hankkimista, sillä tarjolla on nykyään todella upeita ja historiallisesti arvokkaita kohteita. 

Yksi hirsikehikoiden myyntipaikka on Metsänkylän Navetta, joka välittää ja myy niin vanhoja rakennuksia kuin siirrettäviä kehikoitakin.

Asia joka tekee hirsitalon siirrosta helppoa on se, että niiden perinteisessä rakentamisessa ei ole käytetty lainkaan nauloja, vaan osat on liitetty yhteen liitosten avulla. Hirsi materiaalina kestää myös hyvin aikaa ja se on jopa mahdollista uudelleen käyttää.

Vanhaa hirsitaloa havittelevan kannattaa kuitenkin pohtia tarkasti, onko hänellä tähän projektiin tarvittavaa pitkäjänteisyyttä. Varsinkin siirtoprosessi ja uudelleenkasaus eivät ole nopeita toimenpiteitä ja niiden kanssa saa varautua viettämään tovin jos toisenkin. Kehikon siirtämisestä haaveilevan tulee myös miettiä sitä, ostaako kehikon valmiiksi purettuna ja numeroituna vai lähteekö itse purkamaan kohdetta. Valmis paketti on tietenkin huomattavasti helpompi ratkaisu kuin aloittaminen purkamisesta.

Kun kehikko tuodaan tontille, on se oltava valmiiksi raivattu ja mielellään perustusten tulisi olla valmiina jo tässä vaiheessa. Pääperiaate kehikon siirtämisessä onkin että sitä ei tulisi säilöä turhaan ja liian pitkiä aikoja. Tontilla tulee olla sähkö sekä vesi vedettynä ja jo tehty perustus olisi suojattu kosteudelta ja muilta sääolosuhteilta. Tällätavoin varmistetaan että kaikki on valmiina ottamaan vastaan kehikkoa.

Kehikkoa pystytettäessä olisi hyvä muistaa, että jo olemassaolevat ikkuna ja oviaukot olisivat niitä ensisijaisesti käytettäviä ja kehikkoon vältettäisiin avaamasta turhaan lisää aukkoja. Turhat ja uudet aukot heikentävät tukirakenteita ja hirren ikää turhan paljon.

Vaikka tässä tulikin lueteltua monia mietittäviä asioita, on hirsikehikon siirto silti hyvä ja potentiaalinen vaihtoehto kun mietitään talon hankkimista. Siihen vaan kannattaa tutustua hyvin etukäteen ja suunnitella kaikki mahdollisimman hyvin valmiiksi. Kuten vanha Suomalainen sananlaskukin sanoo, “Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”.